Tag et kig på taget

Dit tag er vigtigt. Men ved du hvor vigtigt? Taget spiller en kæmpemæssig rolle for dit hus tilstand. Det gør det fordi, det er det beskyttende komponent, der er mellem indre og ydre – altså mellem dit hus og klimaet. Klimaet i Skandinavien er i øvrigt ikke for sarte huse. For med temperaturudsving fra de kolde minusgrader til sommerdage med over 30 grader, samt med knastørre såvel som iskolde og regnfyldte dage, så skal taget kunne klare lidt af hvert.

Men hvad sker der egentligt, hvis taget ikke dækker og holder tæt? Svaret er, at man risikerer skader på sit hus og et dårligt – måske ligefrem sundhedsskadeligt – indeklima.

Konsekvensen af et utæt tag

Hvis dit tag er utæt, kan vand og fugt snige sig ind. Det kan være decideret katastrofalt for mange husejere, fordi vand og fugt kan føre til råd og svamp. Går der råd i husets skelet, skal byggematerialerne udskiftes. Det koster penge til selve materialerne, ligesom håndværkerne skal betales for de mange timer, de bruger på at udskifte delene.

Set i forhold til indeklimaet, kan der naturligvis opstå temperaturudsving, som også påvirker husets evne til at holde på varmen. Det vil derfor blive dyrere at varme op!

Men der kan også ske noget endnu værre. For når fugt trænger ind i huset, og huset ikke kan komme af med den igen, skaber det desværre en ideel grobund for skimmelsvamp. Skimmelsvamp er svært at komme af med, og får man det ikke ryddet af vejen, kan det gøre folk syge. Svampen kan føre til alt fra problemer med hovedpine til astma – og må derfor tages meget seriøst.

Tjek dit tag – eller få en fagmand ud

Som du kan læse, er der alt god grund til at sørge for, at taget holder tæt. Du bør derfor undersøge det, for at se, om det også er tilfældet. Kan du selv komme op til taget – på en sikker måde – kan du se efter om alt ser fint ud. Du skal holde øje med, om tagsten ligger som de skal, og om der er tegn på skader. Kig også på taget indefra. Hold øje med, om der trænger lys igennem, om der trænger vind igennem eller om det ligefrem drypper ind!

Er du ikke tryg ved selv at fortage eftersynet, kan du kontakte en tagvirksomhed. Kontakt f.eks. Jysk Tagkompagni, der lægger nyt tag i Hillerød, men også kan besigtige det nuværende for at komme med en indikation om, hvorvidt det bør repareres, skiftes eller allerede ser fint ud.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *