Sådan får du en nem have

De fleste haveejere vil gerne have en have, der er både smuk og nem at holde – og selvom der ikke findes haver, der slet ikke kræver nogen form for vedligeholdelse og pleje, så findes der måder at indrette en have på, så den bliver smuk og alligevel nem at holde. Vi kommer her med vores bedste tips til, hvordan du kan sikre en smuk og nem have.

Hold dig fra kun en græsplæne

Det kan være fristende kun at indrette haven med en græsplæne, men det er meget kedeligt – og det skaber faktisk også en del arbejde for dig. Du skal i så fald løbende slå græs, trimme kanter, bekæmpe ukrudt, mos og muldvarpe, reparere huller og meget mere. Det er derfor langt fra en ideel løsning kun at have én stor græsplæne i haven – selvom du dog heller ikke helt kan undgå en græsplæne. Der skal mere til for at få en smuk, funktionel og nem have.

Vælg nemme blomster

Haven bliver smuk, når den er fulde af blomster. Mange blomster kan dog godt være sarte og vanskelige, men der findes faktisk nogle planter, der ikke kræver den store vedligeholdelse. Blomster på buske og træer er noget af det nemmeste, især fordi de kommer igen år efter år. Det samme gælder mange forårsløg, der bliver flere og flere for hvert år og som ikke kræver den store pleje. Hvis du altså indretter haven med et bed med blomstrende buske, der står i en bund af lave bunddækkende stauder og masser af forårsløg, så vil du få en have, der blomstrer fra januar og helt ind i oktober, uden at du stort set behøver at røre en finger.

Undgå bar jord

Hvis du gerne vil undgå frøukrudt, er det vigtigt at du sikrer, at jorden er dækket fra det tidligere forår. Det kan du gøre med stedsegrønne bunddækkeplanter som vedbend, guldjordbær og vintergrønt, som er effektive bunddækkeplanter. Du kan dog også vælge storkenæb og lungeurt til større flader. Der er også flere almindelige stauder, der er kraftige nok til at fungere som en slags bunddække, men samtidig giver et flot blomstrende staudebed.

Del haven op

Når du skal indrette en have, er det generelt en god idé at dele haven op i forskellige afdelinger eller ”rum”. Det giver dels en mere spændende have – og dels giver det mulighed for at dele haven op i forskellige plejeniveauer. Nærmest huset kan du have de meget tidskrævende sommerblomster, krukker og sarte roser, som du kan pusle om – og resten af haven kan være mindre plejekrævende med store busketter, vildtvoksende skovbundsbede eller blomsterenge.

En nem have kræver altså sin forberedelse – og også en del viden. Det er derfor altid en god idé at tage en professionel med på råd, f.eks. denne anlægsgartner i Kolding. Det sikrer dig det bedste resultat år efter år, så du har en have, du kan nyde – uden at du skal yde alt for meget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *