Nedrivning af dit sommerhus

Det ligger sikkert enormt mange følelser i dit sommerhus. Det er måske et som er gået i arv i familien. Måske har det slet ingen affektionsværdi. For de fleste er et sommerhus dog et specielt sted, som de har et specielt tilhørsforhold til.

Men hvornår skal du så rive dit sommerhus ned? Hvornår ved du overhoved om det er på rette tid, eller hvorfor skulle du? Det er dét denne guide kommer til at handle om. Den er skrevet i samarbejde med Rygcrawl.

Skal du rive dit sommerhus ned?

Først og fremmest, skal du finde ud af, om du overhoved skal rive sommerhuset ned. Her er nogle af de tegn, som måske kan give dig et hint til, at det er ved at være tid.

Kan du huske den der fantastiske træ lugt der er, hver gang du kommer op i sommerhuset. Når den er ved at være mere erstattet af en rådden tæt og tyk lugt af træ der har set bedre dage og fugt der er kommer ind alle de forkerte steder. Når det er sket. Så ved du det er ved at være tid.

Det kan også være når i sidder på gulvtæppet foran pejsen, og din partner pludselig føler at tæppet rykker sig under ham eller hende. Men at det rent faktisk er fundamentet, som er ved at skride stille og roligt. Så ved du det er tid.

Du ved også det er tid når du for tredje gang samler peber korn op ude i køkkenet og regner dig frem til, at det nok ikke er aflange pebberkorn men i stedet musse-lort og ekstrementer fra andre lidt for store dyr. Generelt er det bare tid, når du begynder at bruge mere tid med dyr i dit sommerhus end med familien.

Det er også tid, når du efterhånden har stået for finansieringen af både den lokale Hjem og Fix, tømrer, murer og blikkenslager. Når du kommer kørende i Citron C1 og han i en splinterny Audi – så er det tid. Ellers så kan det også være tid når du efterhånden kender alle typer fugemasse i hovedet og eksperterne spørger dig til råds.

Det siger også en del, som sommerhusejer, når varmeregningen på adressen er større end madbudgettet. Der skla hvertfald ske en drastisk grøn omstilling og renovering ikke desto mindre. Samtidig, så er det også bare tid, når vejrudsigten for dagen ikke foregår på tekst-tv eller på mobilen men gennem revnerne i væggene ud til.

Slutteligt så er det også bare tid til at få det skidt af et sommerhus revet ned når din nabos båd efterhånden er mere værd end den faldefærdige bygning der ellers står på en fantastisk sommerhus-grund.

Skal du selv rive sommerhuset ned eller få professionelle til det?

Spørgsmålet er så, om du kan, eller skal gøre det selv. Rive hele skidtet ned. Det korte svar er nok nej. Det er så mange sundhedsmæssige ricisi ved at rive både gamle vægge og fundamenter ned. Du udsætter blot dig selv og dine ivrige hjælpere for unødvendig fare.

Selvom du måske er mere jysk end gravballemanden og Holger Danske kombineret og ikke har lyst til at slippe en rød reje for at nogle skal hamre løs på dit sommerhus, så er en nedrivning af netop det bare ikke altid så lige til, som det kan syntes.

Det er en besværlig process som ofte kræver tungt maskineri og en professionel tilgang. På den måde slipper du også selv for besværet, og du finder nok også ud af, at de tjenester du havde tænkt dig at indløse hos venner og familie nok er bedre brugt en anden gang.

Hvad koster det at få revet sommerhuset ned?

Du kan måske allerede nu regne ud, at det ikke er en billig affære at få revet et sommerhus ned. Prisen er dog enormt variende fra nedrivning til nedrivning. Det kan være en jungle at finde rundt i. Det kan derfor være en rigtig god idé at afsøge markedet for muligheder og få et par forskellige bud på din opgave.

Der er selvfølgelig en række opgaver ift. nedrivningen som du potentielt selv kan løfte og spare penge her.

Det er dog ikke meget skævt at sige at en komplet nedrivning af dit sommerhus kommer til at koste mellem 40.000 og 100.000 kr. Prisen varierer meget, det skyldes som skrevet før selvfølgelig at hver nedrivning er forskellig. Men tag ikke fejl, der kan på præcist ens projekter også være stor variation i prisen firmaer i mellem.

Det kan derfor være en god idé at afsøge en uafhængig instans som 3byggetilbud.dk, som formidler kontakten mellem dig og 3 potentielle virksomheder, der gør sig i nedrivningsprojekter.

Dette skal du sørge for, hvis du vil gøre det selv – PCB, Asbest, Flagermus

Asbest: Det er et stof som findes i enormt mange bygninger, specielt i tagene. Det blev ulovliggjort i 1987, men har været anvendt i stor stil før det. Offentlige bygninger har været underlagt at fjerne denne asbest, mens private omvendt ikke har. Når du river dit hus vil der dog potentielt blive frigivet så meget asbest, at det kan være skadeligt for dig, og dem der river sommerhuset ned.

Flagermus: Flagermusen er et fredet dyr, og findes på langt flere sommerhuse end man lige går og regner med. Måske er du allerede klar over at de findes hos dig, måske ikke. Ikke desto mindre er det vigtigt du kontrollerer for dem inden du påbegynder nedrivningen.

PCB: Et stof, der oftest er anvendt i fugemasse. Når man river bygninger og sommerhuse ned, hvor der er anvendt PCB er det vigtigt at man ifører sig både plastikhandsker (specielle sikkerhedsgodkendte), heldragter og et åndedrætsværn. Stoffest kan være giftigt for dig. Samtidig er det også vigtigt at du håndterer affaldet og materialet med PCB i korrekt i forhold til at afhænde det på lossepladsen.

Konklusion

Der er enormt mange facetter at tage højde for når du river et sommerhus ned. Mange af dem har vi berørt her, men dette er ikke en fyldestgørende guide. Vores klare anbefaling er derfor også, at du selv ordner den del af nedrivningen du tør og føler dig sikker på og overlader resten til et nøje udvalgt firma.

Held og lykke med nedrivningen af sommerhuset, jeg håber dette indlæg hjalp som både en lille humoristisk pejlemærke ift. hvornår det er tid til at rive sommerhuset ned samt en løftet pegefinger overfor idéen du sikkert har om, at du sagtens selv kan rive sommerhuset ned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *